Herkkuja saskatoonista

Monikäyttöinen supermarja

Herkkuja saskatoonista

Saskatoonin eli marjatuomipihlajan manteliaromisista ja superterveellisistä marjoista valmistat herkullisia leivonnaisia, suolaisia ruokia sekä maustat aamupuuron tai välipalan. Poimi marjat ennen kuin linnut ehtivät!

 

Marjatuomipihlaja on Suomessa yleisesti tunnettu aitapensas ja pikkupuu, jonka tummanviininpunaiset, mustikkaa muistuttavat marjat kypsyvät elokuussa. Miedot, hieman mantelinmakuiset marjat ovat jääneet useimmilla pensaaseen lintujen syötäviksi, mutta ne kannattaa ehdottomasti kerätä ja käyttää ruoanlaitossa.

Saskatooniksi kutsutaan marjanviljelyyn erityisesti jalostettuja marjatuomipihlajalajikkeita. Viherringin tuotevalikoimassa tätä monikäyttöistä pensasta on esimerkiksi lajikkeita ’Thiesen’, ’Martin’, ’Obelisk’ ja ’Smoky’.

Jo Pohjois-Amerikan intiaanit käyttivät saskatooneja pemmikaanin maustamiseen ja marja oli heille tärkeä vitamiinien ja antioksidanttien lähde. Marjatuomipihlajaa onkin kutsuttu intiaanien mustikkapuuksi. Marjaa on viljelty Suomessa kaupallisiin tarkoituksiin joillakin maatiloilla jo vuosia, mutta kotipihoilla tämä terveyspommi on vasta löytämässä tietänsä ruoanlaittoon.

Saskatoonit on todettu tutkimuksissa monilta osin jopa terveellisimmiksi kuin mustikka. Marjat sisältävät erittäin runsaasti antioksidantteja, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, kuitua, beetakaroteenia ja rautaa. Saskatoonien syönti ehkäisee tutkimusten mukaan lisäksi rasvan kiinnittymistä rasvakudokseen. Marjatuomipihlajan marjoja voidaan käyttää kuten mitä tahansa muutakin marjaa leivontaan, piirakoihin, hilloihin, hyytelöihin, mehuiksi, smoothieihin, liharuokiin, suolaisiin lisäkkeisiin, kakkujen koristeiksi tai syödä sellaisinaan.

Keräsimme internetin aarrearkusta muutamia herkullisia marjatuomipihlajaohjeita. Poimi marjat ja parhaat ohjeet!

Sinipunainen marjapiirakka

  • 100-125 g voita tai margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 4-5 dl saskatoon-marjoja ja punaherukoita
  • 1 prk viiliä
  • 2-3 rkl sokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna sekä keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe. Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle. Kaada päälle tuoreet tai pakastetut marjat. Levitä marjojen päälle purkillinen viiliä ja ripottele pinnalle sokeria. Paista 175 asteessa puolisen tuntia. Lähde: Oinonen, Erja.  Saskatoon – intiaaninen jalanjäljiltä viljelyyn.

 

Saskatoon pullanyytit

  • 2 dl maitoa
  • 50 g voita
  • 1/3 palaa hiivaa
  • 3 tl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 2 kananmunaa
  • n. 7 dl vehnäjauhoja
  • voisulaa pullien kastamiseen
  • saskatoon-marjoja (tuoreita tai kohmeisia)
  • hillosokeria
  • tomusokeria pullien päälle

Valmista pehmeä pullataikina ja kohota se. Jaa taikina pieniksi palloiksi ja taputtele niistä pieniä kakkaroita. Laita kakkaran keskelle saskatoon-marjoja ja hillosokeria. Nipistä kakkara pullaksi ja kasta voisulassa. Laita nyytit supistuskohta ylöspäin paistovuokaan tai erillisiin paperivuokiin. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Voitele ohuesti voisulalla ja ripottele päälle tomusokeria. Lähde: Linnan marjatila

 

Saskatoon muffinssit

  • 125 g  voita
  • 4½ dl vehnäjauhoja
  • 1½ dl sokeria
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 1 muna
  • 1 1/4 dl tyrnimehua
  • 1 1/4 dl vaniljajogurttia
  • 4 dl saskatoon marjoja + 1/4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl kardemummaa

Vaniljapäällyste
1 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
1½ rkl vaniljasokeria
50 g voita

Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Sekoita jauhot, sokeri ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa kananmuna ja lisää sulatettu voi, tyrnimarjamehu ja jogurtti. Lisää tämän jälkeen jauhoseos munaseokseen. Sekoita saskatoonmarjat ja lisävehnäjauhot keskenään ja lisää sitten seos taikinaan varovasti sekoittaen. Aseta muffinssivuoat uunipellille ja täytä ne taikinalla melkein reunaan asti. Sekoita vaniljapäällysteen ainekset keskenään muromaiseksi ja ripottele muffinssien päälle. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia jos leivot isoja muffinsseja ja noin 20 minuuttia mikäli leivot pienempiä muffinsseja. Tarkista tikulla että muffinssit ovat kypsiä. Anna muffinssien jäähtyä ennen niiden tarjoamista. Lähde: Bacca Oy

 

Saskatoon-banaani smoothie

  • 1 dl saskatoon marjoja
  • 2 banaania
  • 2 dl mansikkaa
  • (2 dl maustamatonta jogurttia)
  • 1 dl appelsiinimehua tai vettä
  • pieni pala tuoretta inkivääriä

Sekoita blenderissä ja herkuttele!

 

Chia-vanukas saskatooneilla

  • 2 rkl chiansiemeniä
  • 2 dl maitoa (tai esim. riisi-, manteli- tai soijamaitoa)
  • 1/4 tl vaniljajauhetta
  • 2 rkl kaurahiutaleita
  • saskatooneja

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna seisoa kylmässä vähintään pari tuntia tai yön yli. Sekoita uudestaan, kun puolet ajasta on mennyt. Lisää saskatooneja valmiin vanukkaan päälle ja nauti aamiaisena tai välipalana. Lähde: The Happy Foodie ja Risenta

 

Vispipuuro saskatoonilla

  • 1 l vettä
  • 4-5 dl saskatoonia tai maun mukaan
  • 1,5 dl luomumannasuurimoita
  • 1- 1, 5 dl luomusokeria
  • 1 tl suolaa

Laita kattilaan pieni määrä vettä, sokeri ja marjat. Keitä, kunnes marjat hajoavat. Voit siivilöidä marjojen kuoret pois tai antaa olla mukana. Lisää joukkoon loppu vesi, mannaryynit sekä suola. Hauduta puuroa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja vatkaa sitten huolella, kunnes puuro on muuttunut kuohkeaksi. Vatkatessa puuron määrä lisääntyy ja vatkauksen lopputuloksena saadaan ilmava herkku, joka sopii niin välipalaksi kuin jälkiruoaksikin. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä. Joukkoon sopii maito, marjat sekä ripaus sokeria. Lähde: Luomulaakso

 

Vaniljainen saskatoon tuorepuuro

  • 2 dl maustamaton luomujogurttia
  • 1 dl paahdettuja luomuspelttihiutaleita
  • 1-2 dl saskatooneja
  • 1-2 tl luomuvaniljasokeria tai n. 0,5 tl luomuvaniljauutetta
  • 1-2 rkl luomukookoshiutaleita
  • (sokeria, hunajaa tai muuta makeutusta maun mukaan)

Laita pannulle loraus ruokaöljyä sekä hunajaa ja paahda spelttihiutaleet kauniin värisiksi. Sekoita vaniljasokeri (tai uute) ja kookoshiutale jogurtin joukkoon. Laita purkkiin kerroksittain jogurttia, marjoja ja hiutaleita tai jos on kiire niin sekoita vain kaikki keskenään. Lisää joukkoon haluamaasi makeutusta tai nauti sellaisenaan. Lähde: Luomulaakso

 

Saskatoonleipä saaristolaisittain

Uunipellillinen

  • 5 dl rasvatonta piimää
  • 50 g hiivaa
  • 1,5 dl saskatoon- tai tavallista siirappia
  • 1 dl sokeroimatonta saskatoonsurvosta
  • 1,5 dl vehnänleseitä
  • 1 dl mämminmaltaita
  • 1,5 dl ruisjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 7 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää loput aineet joukkoon, sekoita. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Kaada taikina reunalliselle uunipannulle leivinpaperin päälle. Kohota peitettynä n. 1 tunti. Paista 175 asteessa n. 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa n. 4×4 senttimetrin palasiksi ja päällystä buffet-pöydän suupaloiksi. Lähde: Linnan marjatila

 

Saskatoon-possunpaisti

noin 1 kg possun paisti suolattuna

Kuorrutus:
3 dl saskatoon marjoja
1 rkl hunajaa
3 rkl sinappia
timjamia
basilikaa

Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään. Käytä sauvasekoitinta, jotta saat marjat murskattua. Levitä kuorrutus paistin ympäri ja paista uunissa esim. saviastiassa tai foliolla peitettynä vuoassa 170-200 c noin 1 h. Samalla saadaan valmis kastike. Lähde: Marjatila Koivula

 

Saskatoon chutney-lisuke

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 ½ dl hienonnettua sipulia
  • 1 ½ dl hienonnettua vihreää paprikaa
  • 2 tl valkosipulia murskattuna
  • 1 pienehkö jalapeno-chili, siemenet poistettuna
  • 2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 1 tl kurkumaa
  • ½ tl jauhettua kanelia
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl paprikajauhetta
  • 8 dl saskatoon-marjoja
  • ¾ dl hunajaa
  • ¾ dl balsamico- tai omenaviinietikkaa
  • (2 tl kuivattua minttua)

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipulimurska ja hienonnettu paprika. Freesaa noin 4 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Lisää valkosipuli, paprika, inkivääri, kurkuma, kaneli, suola ja paprikajauhe. Jatka sekoittamista minuutin verran. Lisää marjat, hunaja ja viinietikka ja anna poreilla sekoitellen 25 –30 minuuttia, kunnes seos keittyy kokoon ja sakenee. (Lisää minttu ja keitä vielä pari minuuttia.) Ota kattila tulelta ja purkita tai jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja tarjoa liharuoan lisäkkeenä. Lähde: Linnan marjatila

 

Saskatoon ketsuppi

  • 2,4 dl ketsuppia
  • 1,8 dl saskatoon marjoja
  • 30 ml punaviinietikkaa
  • 30 ml vaahterasiirappia
  • 80 ml colajuomaa
  • 1/4 tl mustapippuria rouhittuna

Yhdistä kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta nopeasti. Vähennä lämpöä; hauduta 15 minuuttia. Kaada lämmin kastike tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Kaada kastike siivilän läpi siementen poistamiseksi. Jäähdytä ja käytä esim. lihapullien kanssa. Lähde: Canadabeef