Ruusunmarja – poimi ja kokkaa!

26.4.2018

Ruusunmarjapensaat hohtavat syksyisin punaisenaan kiulukoista, mutta keittiöön ne päätyvät liian harvoin. Ruusunmarja eli kiulukka on monipuolinen terveysherkku. Hyödynnä ruusupensaasi terveellinen marjasato ja poimi ohjeet syksyn kokkailuun!

Ruusunmarjoja voi käyttää kuten muitakin marjoja. Ne sopivat hilloksi, soseeksi, mehuksi, kiisseliksi, kastikkeeksi, teeksi tai viiniksi. Jokainen voi kokeilla ja kehitellä omia sovelluksiaan.

Kaikki ruusunmarjat ovat syötäviä, juhannusruusujen mustat kiulukatkin, vaikka ne eivät kovin kauniilta näytäkkään. Helpoiten sosetta saat suurista, paksumaltoisista kiulukoista, kuten kurttulehtiruusun ja erityisesti luumuruusun sadosta.

Ruusunmarja on oikea C-vitamiinipommi ja lisäksi ruusunmarjassa on myös runsaasti E-vitamiinia sekä hivenaineita.

Tuoretta satoa voit nauttia suoraan pensaista koko syksyn ajan. Muina vuodenaikoina kannattaa hyödyntää itse tehtyjä, säilöttyjä soseita tai kuivattua ruusunmarjaa.

Ruusunmarjojen käsittely

Ruusunmarjoja on helppo, vaikkakin hieman työläs käsitellä. Mutta itse keitetyn ruusunmarjasoseen herkullinen maku korvaa taatusti pienen vaivannäön. Ruusunmarjat kerätään elo-syyskuussa, kun ne ovat kypsiä, mutta eivät vielä pehmenneitä. Tällöin niitä on näppärämpi käsitellä ja aromi on parhaimmillaan.

Paras tapa siivota marjat on käyttää apuna veistä ja pientä lusikkaa. Ensin marjat huuhdellaan ja poistetaan kanta ja tupsu. Marjat halkaistaan ja siemenet kaivetaan pois pienellä lusikalla tai lusikan kärjellä. Marjanpuolikkaat voidaan vielä laittaa veteen, jolloin loputkin siemenet nousevat pintaan, josta ne on helppo siivilöidä pois.

Ruusunmarjamarmeladi

  • 500 g ruusunmarjoja
  • 1 sitruuna
  • 1/2 vaniljatanko
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl hillosokeria

Puolita ruusunmarjat ja poista siemenet. Pese sitruuna hyvin, raasta kuori ja purista mehu. Keitä ruusunmarjat, sitruunankuori ja -mehu sekä vaniljatanko kattilassa koko ajan sekoittaen noin 10 min. Jos seos on liian paksua, lisää vettä. Lisää seokseen sokerit. Keitä noin 2 minuuttia ja poista vaniljatanko. Anna jäähtyä ja purkita hillo. Tarjoa paahtoleivän tai voileipäkeksien kanssa.

Ruusunmarjasose

  • 1 kg ruusunmarjoja
  • 3–5 dl vettä
  • sokeria

Poista ruusunmarjoista kannat ja huuhtele marjat. Kaada ne kattilaan kiehuvaan veteen ja anna kiehua kannen alla kunnes marjat ovat pehmeitä, eli noin tunnin ajan. Painele marjat siivilän läpi. Lisää soseeseen kolmesta viiteen desiä vettä. Sose on aika väkevää, joten vettä tarvitaan todennäköisesti paljon. Kiehauta sose uudestaan ja painele siivilän läpi. Sekoita sokeria soseeseen maun mukaan. Säilö sose pakastamalla tai umpioimalla.

 

Ruusumarjasoseen käyttötapoja

Ruusunmarjasose sopii mainiosti piirakoiden, kääretorttujen ja kakkujen täytteeksi. Sose maistuu myös aamupuuron päällä, viilissä tai paahtoleivällä. Sitä voi laimentaa vedellä aamujuomaksi ja siitä voi keittää kiisseliä ja keittoja. Kuohkeaa vispipuuroa voi valmistaa soseesta ja tummista mannaryyneistä. Hieno jälkiruoka syntyy rahkasta, kermasta ja ruusunmarjasoseesta.

Ruusunmarjakiisseli

  • 8 dl omenamehua
  • 2 dl vettä
  • 5 rkl perunajauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl ruusunmarjasosetta
  • 2 banaania viipaleina
  • mantelilastuja

Sekoita omenamehu, vesi, sokeri ja perunajauhot kattilassa. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Lisää ruusunmarjasose ja banaaniviipaleet hiukan jäähtyneeseen kiisseliin. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja koristele mantelilastuilla.

Ruusunmarjasämpylät

  • 2 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 prk (200 g) kermaviiliä
  • 5 dl kaurapuuroa
  • 2 dl ruusunmarjasosetta
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1/2 dl sulatettua voita
  • 13 dl sämpyläjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon huoneenlämpöiset kermaviili, kaurapuuro, ruusunmarjasose, suola, sokeri ja sulatettu, jäähdytetty voi ja sekoita tasaiseksi. Alusta joukkoon jauhot. Kohota taikina liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

Leivo jauhotetulla pöydällä sämpylöiksi. Laita leivinpaperille uunipelleille ja kohota liinan alla. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa 12 – 14 min.

Ruusunmarjojen kuivatus

Kiulukat voi kuivata ja jauhaa ja ne voidaan säilöä vuodeksi ilman, että vitamiinipitoisuus mainittavasti laskee. Kuivatuissa ruusunmarjassa on huima määrä C-vitamiinia, jopa 1700–2000 mg 100 grammassa.

Ruusunmarjat kerätään elo-syyskuussa kun ne ovat kypsiä, mutta ei vielä pehmenneitä. Marjat halkaistaan, siemenet poistetaan ja levitetään ohueksi kerrokseksi uuniin alle 50 asteeseen kuivumaan. Kuivatut marjat säilötään sellaisenaan lasipurkkeihin tai jauhetaan jauheeksi. Kuivattuja ruusunmarjoja voi käyttää keiton ja kiisselin lisäksi vaikkapa myslin sekaan, sämpylöihin ja salaattiin.

Ruusunmarjakeitto

  • 1,5 dl kuivattuja ruusunmarjoja
  • 1 litra vettä
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 iso omena raasteena ja 1 sitruunan mehu (tai 2 appelsiinia paloiteltuna)
  • mantelilastuja tai jäätelöä

Liota ruusunmarjoja muutama tunti vedessä. Keitä marjat samassa vedessä pehmeiksi ja puserra sihdin läpi soseeksi. Lisää vettä tarvittaessa, lämmitä keitto uudestaan ja suurusta joukkoon perunajauhot kylmän vesitilkan kanssa ja kiehauta nopeasti. Lisää raastettu omena ja sitruunan mehu tai paloitetellut appelsiinit. Mausta lopuksi sokerilla. Tarjoa haaleana mantelilastujen tai jäätelön kera.

Ruusunmarjatee

  • 3 rkl kuivia, murskattuja ruusunmarjoja
  • 1/2 l kiehuvaa vettä
  • sokeria tai hunajaa

Hauduta teetä 10 minuuttia. Näin teehen saadaan mahdollisimman paljon vitamiineja.

Vinkki:

Ruusunmarjoista voit askarrella myös kauniin, syksyisen kranssin oveen tai seinälle:

  • Sido kranssi ruusunmarjatertuista oksineen (kuvassa) tai pujota yksittäisiä ruusunmarjoja metallilankaan ja sido kranssi kiinni vaikkapa juuttinarulla.