Suomessa kasvatetut magnoliat

Suomessa kasvatetut magnoliat

Keisarillisten puutarhojen kauneutta

Kaukokaipuutaan voi tyydyttää hyvällä hiilijalanjäljellä. Istuta keisareidenkin palatseista tuttu magnolia omaan kasvikeitaaseesi Viherringin Puutarhurisi valitsema -tuotteista!

Alkulähteillään magnoliat kasvat vuoristometsissä ja muhevissa jokivarsistoissa tiheän puuston antamassa suojassa. Sinun magnoliasi voivat kasvaa joko ruukuissa tai puutarhassa muiden kasvien suojassa. Sopivia lajikkeita valitsemalla herätät puutarhaasi tuoksuvan magnoliakevään.

Puutarhan tunnelmaan vaikutetaan kasvien väreillä ja muodoilla

Sillä miten kasvit sijoitetaan, voidaan tuoda niiden erityispiirteitä korostetusti esille. Metsämäistä harmoniaa saadaan aikaan, kun sijoitetaan puita ja pensaita sopivasti kerroksittain. Puuvartisten kasvien joukossa magnoliat luovat puutarhatilaasi luonnollista kiinnostavaa vaihtelevuutta. Lämminhenkisten luonnonväristen puumateriaaleista valmistettujen kalusteiden ja istutusastioiden läheisyydessä magnoliat ovat kuin kotonaan. Valitse ruukkupuutarhaasi pienikokoinen laji kuten esimerkiksi tähtimagnolia ’Magnolia stellata’.

Näin kasvatat magnoliaa

  • Valitse mahdollisimman kestävä laji ja lajike.Viherringin taimet ovat Suomessa viljeltyjä astiataimia, se parantaa merkittävästi talvenkestävyyttä
  • Tee suotuisat olot kukinnalle. Magnoliat viihtyvät pensaiden tai puiden suojassa, tuulilta suojattuna. Lämpimät etelärinteet ja suojaisat rakennusten seinustat oivallisia kasvupaikkoja.
  • Istuta alkukesästä kun maa on jo lämmennyt. Käsittele juuripaakkua varoen.
  • Käytä parasta multaa, esim. Viherringin Vihermultaa. Maan tulisi olla läpäisevää, lievästi hapanta (pH 5–6), runsasmultaista. Juuristo on herkkä kuivuudelle ja liialle märkyydelle. Lisää runsaasti eloperäistä ainesta (lehtiä, kompostia, rodomultaa, kalkitsematonta turvetta). Pidä juuristoalue katettuna. Istuta varovasti ettei juuristo vioitu. Älä istuta juuristoalueelle muita kasveja.
  • Suojaa talveksi. Kata maanpinta kuorikkeella tai haravoiduilla lehdillä. Lumentulon jälkeen voit myös peittää kasvin pakkaspeitteellä. Talveta ruukkumagnoliat viileässä. Suojaa myyriltä.

Magnolioiden kukkia on monenlaisia: jotkut ovat tähtimäisiä, toiset maljamaisia tai tulppaanimaisia. Väriltään ne ovat yleensä puhtaan valkoisia tai hennon punertavia, mutta myös purppuranpunaisia ja keltakukkaisia lajikkeita on olemassa.

Viherrinki-myymälöissä on tarjolla keväällä 2012 magnolioista useita upeita lajikkeita. Käy tutustumassa oman Viherrinki-kauppiaasi valikoimaan. Löytyisikö seuraavista kaunotar Sinun puutarhaasi?

JapaninmagnoliaMagnolia kobus

Japaninmagnolia kukkii vapun aikoihin ennen lehtien puhkeamista. Tähtimäiset, valkoiset kukat ovat suuria (10-15 cm) ja voimakastuoksuisia. Lajista kasvaa ajan mittaan 5-8 m korkea, pystykasvuinen puu. Japaninmagnolia kuuluu kestävimpiin magnolioihin ja on menestynyt hyvin aina Keski-Suomessa asti. (Talvenkestävyys I–III)

Magnolia kobus var borealis
Tarhamagnolia ’Leonard Messel’Magnolia x loebneri ’Leonard Messel’

Tiheäkasvuinen 3-4 metrin korkuinen pensas. Vaaleanpunaiset tähtimäiset kukat puhkeavat toukokuun alussa yhtä aikaa lehtien kanssa. Tämä on yksi kestävimmistä ja kauneimmista lajikkeistamme. Kirkkonummella kasvava yksilö on jo 30-vuotias eikä ole kärsinyt koskaan talvivaurioista.

PensasmagnoliaMagnolia sieboldii

Nuokkuvat, puhtaanvalkoiset tuoksuvat kukat. Kukkii kesäkuusta jopa elokuuhun saakka. Kasvutavaltaan leveä pensas. Viihtyy ja kukkii parhaiten puolivarjoisessa paikassa, kosteassa ja happamassa maassa. Arka kuivumiselle. Talvenkestävin magnolialaji Suomessa.

Avainsanat: