Asiantuntijan suosittelema valikoima

Kanadalaiset ruusut

Vyöhyke I-IV (V)

Ruusupenkki, joka kukkii vuodesta toiseen koko kesän eikä vaadi juurikaan hoitoa! Monen puutarhaharrastajan toive toteutuu uusien, kestävien pensasruusulajikkeiden ansiosta.

Kanadalaiset, matalakasvuiset pensasruusulajikkeet tulivat markkinoille joitakin vuosia sitten. Saatujen viljelykokemusten perusteella ne näyttävät kestävän talvea paremmin kuin perinteiset, keskieurooppalaiset ryhmäruusut. Useimmat lajikkeista voivat kasvaa rehevämmiksi kuin ryhmäruusut, mutta jäävät kuitenkin matalammiksi kuin monet perinteiset pensasruusut. Yleensä ne kasvavat Suomen ilmastossa vähän korkeammaksi kuin jalostaja lajiketiedoissa ilmoittaa. Talvenkestävyys on erinomainen, voimme suositella lajikkeita vyöhykkeille I-IV (V).

Ruusujen talvenkestävyyttä edesauttaa niiden jalostuksessa käytettyjen pohjoisamerikkalaisten ruusujen alkuperäislajien kestävyys. Ja jos versoja paleltuu talven aikana, pensas kasvattaa uudet, jotka kukkivat jo samana vuonna. Tärkeä ominaisuus näillä lajikkeilla onkin taimien omajuurisuus. Taimet on lisätty pistokkaista, jolloin kaikki kasvu juurista latvaan on samaa kasvia.

Kanadalaiset ruusulajikkeet viihtyvät ja kukkivat parhaiten aurinkoisella, lämpimällä ja tuulilta suojatulla paikalla. Hyvä kasvualusta on ravinnerikas, runsasmultainen ja kalkittu. Savimaata parannetaan lisäämällä siihen hiekkaa ja turvetta. Istutuskuopan pohjalle voi myös lisätä kompostimultaa sekä hitaasti liukenevaa sarvilastujauhetta. Ruusujen juuristo on voimakaskasvuinen, joten kasvualustan syvyyden tulisi vähintään olla 50 cm. Maan tulee läpäistä pintavedet hyvin, vesi ei saa jäädä seisomaan ruusujen tyville. Tarvittaessa maa on salaojitettava.

Keväällä kanadalaisia ruusuja leikataan talvehtimisen mukaan. Voimakasta alasleikkausta ei tehdä, ellei se ole välttämätöntä. Ruusuista poistetaan vain paleltuneet ja kuivuneet oksat. Talvehtineita oksia lyhennetään, mikäli ne ovat honteloita ja pitkiä. Kesällä kuihtuneet kukat leikataan muutamaa lehtihankaa alempaa pois. Se edistää uusien kukkaversojen kasvua.

Puutarhurisi valitsema – kanadalaisten ruusujen valikoima

’Morden Sunrise’

Kullankeltuainen-persikan värinen. Voimakkaasti tuoksuvat ja kestävä kukat. Erittäin pitkään kukkiva ns. remontoiva lajike. Korkeus 60-80 cm.

’Morden Fireglow’

Erittäin näyttävä, heleän oranssinpunainen ruusu, melkein itsevalaiseva hämärässä. Matalakasvuinen. Korkeus 60 – 80 cm.

’Morden Centennial’

Upea, voimakkaan ruusunpunainen runsas kukinta kesäkuusta syyskuuhun. Kevyesti tuoksuva. Korkeus n. 100 cm. Yksi suosituimmista lajikkeista.

’Champlain’

Erittäin runsas kukinta juhannuksesta myöhään syksyyn. Voimakkaan tumman punainen. Tertuissa jopa 30 kukkaa. Kevyesti tuoksuva. Korkeus n. 100 cm.

’Morden Blush’

Kukat kauniin pyöreitä muodoltaan. Väri hento, puhdas roosa. Miedosti tuoksuva. Kukkii läpi kesän, syyshallaan saakka. Korkeus n. 80 cm.

Ihana Piha
2013, Koristepensaat
Avainsanat
ruusu