Malus sp

Koristeomenapuut

Kevään kauneimmin kukkivat puut
Ihana Piha
2020, Koristepuut
Avainsanat
hedelmät, koristepuu, kukat, talouskäyttö
About This Project

Koristeomenapuut vetävät kukkaloistossaan vertoja jopa kauneimmille koristekirsikoille! Upea ja runsas keväinen kukinta, punertavat lehdet ja myöhemmin syksyllä oksilla nuokkuvat koristeelliset hedelmät tarjoavat ihasteltavaa koko kesäksi. Koristeomenapuiden kauneuteen yhdistyy myös hyöty, sillä joidenkin lajikkeiden, kuten esimerkiksi paratiisiomenapuu ‘Dolgo’n hapokkaat hedelmät sopivat mainiosti talouskäyttöön, kuten hilloihin ja mehuihin.

Koristeomenapuu kannattaa istuttaa pihan paraatipaikalle. Sirot lajikkeet sopivat hyvin myös osaksi kasviryhmiä. Parhaiten koristeomenapuut viihtyvät runsaassa valossa, syvämultaisessa ja kalkitussa kasvualustassa. Puut kasvavat lajikkeesta riippuen 3–6 metrin korkuisiksi. Talvenkestäviä lajikkeita löytyy Pohjois-Suomeen saakka. Viherrinki-myymälöistä löydät runsaan valikoiman muitakin kotipuutarhaan hyvin soveltuvia lajikkeita.

Purppuraomenapuu ‘Makamik’

Malus Purpurea-ryhmä 

Purppuraomenapuu ‘Makamik’ on hillittykasvuinen koristeomenapuu, jonka tummanpunaiset, hieman lilaan taittavat ja makealta tuoksuvat kukat ovat 5 cm leveitä. Lehdet ovat puhjetessaan punertavia, mutta muuttuvat vihreiksi kasvukauden edetessä. Pienet, kirkkaanpunaiset hedelmät koristavat puun oksia loppukesästä syksyyn. Menestymisvyöhykkeet I-V.

Paratiisiomenapuu ‘Dolgo’

Malus Prunifolia-ryhmä

Paratiisiomenapuu ‘Dolgo’ on hillittykasvuinen ja pienikokoinen puu, joka sopii erinomaisesti pölyttäjäksi muille omenapuille. Kukkii runsaasti valkoisin kukin. Koristeelliset, kirsikanpunaiset pikkuhedelmät antavat mehuihin ja sekä hilloihin kauniin punaisen värin. Lehdet ovat syksyllä kauniin keltaiset. ‘Dolgo’ on lajikkeena terve ja erityisen talvenkestävä. Menestymisvyöhykkeet I-VI.

 

Purppuraomenapuu ‘Musta Rudolf’

Malus Purpurea-ryhmä

Tämän siron lajikkeen erikoisuus on purppuranpunaiset ja liuskoittuneet lehdet. Keväällä ‘Musta Rudolf’ kukkii punaisin kukin ja loppukesällä muodostuvat pienet, tummanpunaiset hedelmät. Menestymisvyöhykkeet I-IV.