Pyrus communis

Makuisa-päärynät

Puutarhurisi valitsemissa päärynäuutuuksissa yhdistyvät keskieurooppalaisten päärynöiden makeus ja suuri sato ussurinpäärynän erinomaiseen talvenkestävyyteen ja terveyteen. Moskovalaisen Timirjazovin akatemian jalostamat päärynät sietävät Venäjän hyiset talvet ja kesähelteet. Ne ovat myös ruvenkestäviä, joten kasvinsuojeluaineita ei tarvita.

Puutarhurisi valitsema -lajikkeiksi olemme poimineet valikoiman erityisen talvenkestäviä, satoisia, ruvenkestäviä ja hyvän makuista lajikkeita. Nimesimme lajikeryhmämme Makuisa-päärynöiksi.

Päärynäpuita kannattaa istuttaa vähintään kahta eri lajiketta pölytyksen varmistamiseksi ja runsaamman sadon saamiseksi. Päärynä kukkii noin kaksi viikkoa omenapuita aiemmin. Varjele kukkia keväthallalta istuttamalla puut lämpimimpään ja tuulelta suojaisaan paikkaan. Hoitoleikkauksiksi riittävät kilpalatvojen, liian tiheässä kasvavien, sairaiden, vioittuneiden ja maahan kaartuvien oksien poisto.

Peruslannoitettuun ja -kalkittuun maahan istutettuja nuoria päärynäpuita ei tarvitse lannoittaa. Ne kasvavat muutoinkin voimakkaasti ja etenkin voimakas typpilannoitus vain lisää puun versokasvua, viivästyttää sadon alkamista ja vaikeuttaa talvehtimista. Muista kuitenkin syyslannoitus, joka vahvistaa puuta talven kylmyyttä vastaan ja edistää seuraavan kevään kukkasilmujen muodostumista. Se siis lisää tulevaa kukintaa ja satoa.

Päärynäpuu on kaunis myös koristepuuna runsaan kukinnan ja loistavan syysvärin ansiosta.

Puutarhurisi valitsema makuisa-päärynät

’Vidnaja’

Pyrus communis ’Vidnaja’

Myöhäinen kesälajike, jonka sato kypsyy eriaikaisesti, elokuun puolivälistä kuun loppuun. Säilyvyys 10-12 päivää. Ruvenkestävyys hyvä. Aikaissatoinen. Hyvä pölyttäjälajike. Talvenkestävyys erittäin hyvä, vyöhykkeet I-IV.

’Vekovaja’

 Pyrus communis ’Vekovaja’

Syyslajike, jonka hedelmien säilyvyys on 1-2 kuukautta. Hedelmät suuria 160–180 g, vihertävänkeltaisia ja punaposkisia. Malto mehukasta imelänhappoista, maku miellyttävä. Ruvenkestävyys hyvä. Talvenkestävyys erinomainen, vyöhykkeet I-IV.

’Lada’

Pyrus ’Lada’

Aikainen kesäpäärynä tuottaa satoa runsaasti joka kesä. Hedelmä on mehukas ja maukas, painoltaan 100–110 g, kellanvihreä, auringon puolelta punainen. Kukkanuput vaaleanpunaiset. Pölyttäjäksi käy parhaiten ’Tsisovskaja’. Sopii ruvenkestävänä luomuviljelyyn. Erityisen talvenkestävä. Vyöhykkeet I–IV.

’Tsisovskaja’

Pyrus ’Tsisovskaja’

Myöhäinen kesälajike. Erittäin makea ja aromikas hedelmä kypsyy syyskuun puolivälissä. Malto pehmeää, mehukasta; paino 130–150 g. Hyvä pölyttäjä ’Lada’-päärynälle. Ei rupea. Talvenkestävyys erittäin hyvä, sillä tuottanut satoa Sallassa. Vyöhykkeet I–IV (V).

’Kafedralnaja’

Pyrus ’Kafedralnaja’

Kesäpäärynä tuottaa paljon satoa jo pienenä puuna. Hedelmät ovat herkullisia ja erittäin mehukkaita, puna-keltaisia. Elo–syyskuun vaihteessa kypsyvä hedelmä painaa 100–130 g. Puusta tulee keskikokoinen. Hyvä ruvenkestävyys. Vyöhykkeet I–III (IV).

’Karamelnaja’

Pyrus ’Karamelnaja’

Myöhäinen syyslajike, jonka erittäin makeat hedelmät ovat nautittavissa loka–marraskuussa ja säilyvät viileässä varastossa jopa jouluun. Hedelmä on keltainen, mehukas ja 80–110 g painava. Hyvä ruvenkestävyys. Vyöhykkeet I–II (III).

’Djuimovotshka’

Pyrus communis ’Djuimovotshka’

Lajikkeen nimi on suomennettuna Peukaloinen. Syyskuussa kypsyvät hedelmät ovat pienikokoisia (60-70 g), mutta niitä on sitäkin runsaammin! Hedelmät säilyvät marraskuulle, hyvässä varastossa pidempääkin. Maku on poikkeuksellisen makea. Tämän voisi nimetä myös lastenpäärynäksi. Ruvenkestävä. Vyöhykkeet I-IV.

 

Makuisa Perhepäärynä

Pyrus communis

Samaan perusrunkoon on vartettu kolme Makuisa päärynälajiketta. Yhdistelmät vaihtelevat, mutta kaikissa on huomioitu lajikkeiden kypsymisaika, eli samassa puussa on aina sekä aikaista, että myöhäistä päärynälajiketta. Näin yhdestä puusta on pikkupihalla mahdollista poimia maukasta satoa kesästä myöhäiseen syksyyn.

 

Herkuttele ihanalla päärynäpaistoksella!

Puutarhurisi valitsema
2015, 2016, 2017, 2018
Avainsanat
hedelmäpuu, päärynä