Rubus arcticus

Mesimarja

Vyöhyke koko Suomi
Ihana Piha
2013, Marjakasvit
Avainsanat
luonnonmarjat, mesimarja
About This Project

Mesimarja on monivuotinen ruohokasvi, jonka varsi on 10-25 cm korkea ja pysty. Luonnonvaraisena mesimarjaa kasvaa koko Suomessa lehtomaisissa kangasmetsissä, kosteilla niityillä, rannoilla, tienvarsilla, hakkuuaukeilla ja vanhoilla laidunmailla.

Puutarhaan istutettavalle mesimarjalle valitaan multava ja rikkaruohoton kasvualusta. Tasainen kosteus koko kasvukauden ajan on tärkeää. Lannoitetaan erittäin varovasti, erityisesti liikaa typpilannoitusta vältettävä.

Mesimarja on sekä hyönteis- että itsepölytteinen. Varmista pölyttyminen hankkimalla vähintään kahta eri lajiketta. Viherringin Puutarhurisi valitsema ‑tuoteperheen mesimarjaruukuissa on valmiiksi istutettuna eri lajikkeita: Susanna, Pima ja Elpee, varmistamassa pölytystä. Lisäksi avuksi kaivataan pölyttäviä hyönteisiä, mutta kukkien tuoksu houkuttelee ne kyllä paikalle.

Kukinta-aika on kesä-heinäkuussa. Violetinpunaiset kukat ovat niin kauniita, että mesimarja on oivallinen koristekasvi amppeliin istutettuna. Lisäksi saat vielä maistella aromikkaita marjoja.

Mesimarja on aromikas, erittäin hyvänmakuinen ja hienotuoksuinen. Sitä pidetäänkin Pohjolan jaloimpana marjana. Lajin aromit ovat niin voimakkaita, että marjaa käytetään mausteena esimerkiksi omena-, vadelma-, puna- ja valkoherukkasäilykkeissä. Mesimarjoja käytetään myös tuoreina marjoina, jälkiruokiin ja teen mausteeksi. Mesimarja voidaan säilöä mehuna, hillona tai pakastettuna. Mesimarja on erittäin herkästi pilaantuva marja, joka ei kestä varastointia tuoreena

Viherringin Puutarhurisi valitsema mesimarjat on kasvatettu 2 l ruukkuihin. Voit istuttaa taimen isompaan viljelyastiaan tai vaikka kookkaaseen amppeliin tai perustaa mesimarjamaan puutarhaasi suojaiseen lämpimään paikkaan.