Picea abies f pendula

Pilarikuusi (Surukuusi)

Vyöhyke I-V
Ihana Piha
2014, Koristepuut
Avainsanat
koristepuu, kuusi, pilarikuusi
About This Project

Puutarhuri valitsema pilarikuuset on lisätty varttamalla tarkoin valituista säännöllisen kapeakasvuisista kotimaisista emopuista.

Pilarikuusi on kotimaisen metsäkuusen erikoismuoto. Jopa 20–30-metrinen havupuu on vastine suuresti arvostetuille Välimeren seudun sypresseille, mutta pilarikuusi kestää talvet Etelä-Lappia myöten. Lapin ”kynttiläkuusten” tavoin sen latva ei hevin taitu jäisen lumikuorman alla, vaan lumi luistaa sutjakasti maahan. Kapeus johtuu lähes rungonmyötäisesti alaspäin kasvavista oksista, joiden mukaan puu on saanut Pendula-lajikenimen. Pilarikuusen vanha nimi surukuusi viittaa myös riippuviin oksiin.

Vanhanakin kapea pilarikuusi sopii vaikka rivitalotontille eikä juurikaan varjosta pihaa. Kapea kasvutapa tuo hienoa vaihtelua puutarhan kasvimuotoihin. Se vihertää ympäri vuoden, sietää varjoa ja pärjää ilman hoitoa. Riittää että puu istutetaan sille sopivaan keskiravinteiseen, lievästi happamaan kasvualustaan. Lajike näyttää luontevimmalta muutaman puun ryhmässä, jolloin taimet voi istuttaa parin metrin välein. Pilarikuusi menestyy Oulun korkeudella saakka vyöhykkeillä I–V.