Fragaria x ananassa

Puutarhamansikka, satotaimet

Ihana Piha
2013, Marjakasvit
Avainsanat
mansikka
About This Project

Viherringin mansikan satotaimet on kasvatettu erityisen isoista kylmävarastoiduista taimista. Niissä on runsaasti kukka-aiheita valmiina. Näiden taimien sadontuottokyky on erinomainen jo istutusvuonna.

Rönsytaimet on irrotettu edellisenä kesänä pellossa emotaimistaan ja taimet ovat kasvaneet kesän loppuun pellossa kokoa ja muodostaneet jo kukka-aiheet tulevaa satoa varten. Ne nostetaan syksyllä, lajitellaan ja säilytetään pakkasvarastossa talven ajan. Näin taimet säilyvät lepotilassa niin, että niiden sadontuottokyky on paras mahdollinen.

Keväällä taimet istutetaan viljelykennoihin juurtumaan ja esikasvatetaan istutusvalmiiksi.

Satotaimet ovat erinomainen valinta myös parvekeviljelyyn tai vaikkapa terassille ruukkuihin. Myös lasten puutarhassa on mukavaa seurata mansikoiden kasvua ja kukintaa. Palkaksi hoidosta saadaan jo samana kesänä makoisia mansikoita.

Istuttamalla puutarhaasi useampaa eri lajiketta, aikaisia ja myöhemmin kypsyviä, saat mansikoita omalta pihalta koko kesän ajan.

Lajikevalikoima vaihtelee myymälöissämme.

’Honeoye’

Aikainen lajike, joka aloittaa suomalaisen avomaan mansikkakauden. ’Honeoye’ -lajikkeen osalta on muistettava että lajike kehittää sokerin marjoihinsa vasta aivan kypsymisen loppuvaiheessa. Näin nämä kannattaa poimia vasta kunnolla kypsyneinä marjoina. Tämä tuottaa satoa juhannuksen mansikkakakkuun.

’Jonsok’

’Jonsok’ on hieman myöhäisempi, keskikesän lajike. Perinteinen ja viljelyvarma. Talvehtii hyvin. Marjat sopivat myös säilöntään. Maukas.

’Suvetar’

Suvetar on uusi, MTT:n kehittämä suomalainen lajike. Risteytetty ’Polka’ ja ’Emily’ lajikkeista. Marjat ovat kauniin muotoiset ja kiiltävät. Maku on miellyttävä, ei kovin voimakas. Hyvin talvenkestävä.

’Polka’

Myöhäinen ja pitkäsatoinen. Kypsyy ’Jonsokin’ jälkeen. Terve ja talvenkestävä. Marjat ovat kiiltävän tummanpunaisia ja kiinteitä. Maukas monikäyttömarja.

Makeita mansikoita omasta pihasta jo tänä kesänä!