Hippophaë rhamnoides

Tyrnit ’Eva’ ja ’Otto’

Vyöhykkeet I–IV (VI)
Ihana Piha
2017, 2018, Koristepensaat, Marjakasvit
Avainsanat
tyrni
About This Project

Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni on meillä luonnonvaraisena merenrantojen syväjuurinen pioneerikasvi, jonka kasvupaikan on oltava ehdottomasti aurinkoinen. Tyrniä istutetaan puutarhaan niin terveellisten marjojen, kuin hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvynkin takia. Se viihtyy karussakin maassa, eikä kaipaa jatkuvaa leikkaamista.

Kotimaiset tyrnilajikkeet ovat terveitä, satoisia ja menestyvät Pohjois-Suomessa saakka. Jotta pensaaseen kehittyy runsaasti oransseja marjoja, emikasvien keskelle istutetaan muutamia pölyttäviä hedepensaita. Kirpeät, mutta aromikkaat marjat säilyvät pitkälle talveen, ja ne sisältävät erityisen runsaasti C-vitamiinia. Tyrni peittoaakin vitamiineillaan etelän appelsiinit, ja öljy vaikuttaa suotuisasti ihoon, limakalvoihin ja elimistön immuunijärjestelmään. Hopeisena hohtavat pensaat ovat myös puutarhan koristus.

Tyttötyrni ’Eva’

Hippophaë rhamnoides ‘Eva’

Tornio-Haaparanta-alueen villityrnin ja suurimarjaisen venäläisen tyrnilajikkeen risteytys. Suurimarjainen, kaunis ja tukevaoksainen pensas. Jopa 35 % makeammat marjat kuin muissa tyrnilajikkeissa. Pensa on lähes piikitön ja kasvaa vain 2-3 korkeaksi. Leikkaamalla voidaan pitää kasvusto matalampanakin poiminnan helpottamiseksi. Vyöhykkeet I–IV (VI).

Poikatyrni ‘Otto’

Hippophaë rhamnoides ‘Otto’

Uusi kotimainen jaloste. Poikatyrni eli hedelajike, joka sopii pölyttäjäksi ’Evalle’. Pensas on matalakasvuinen ja lähes piikitön. Vyöhykkeet I–IV (VI).