Rhododendron hybr

Uusi suomalainen alppiruusulajikkeisto

Ihana Piha
2019, Alppiruusut, Koristepensaat
Avainsanat
laikkuköynnös, marjakasvi, minikiivi
About This Project

Upouudet, Suomessa jalostetut alppiruusut sietävät hyvin vaihtelevaa ilmastoamme. Kestävyys on testattu eri puolilla maatamme rodoharrastajien puutarhoissa, Mustilan arboretumissa sekä Puolassa yhteistyötaimistollamme. Uuden suomalaisen alppiruusulajikkeiston  ”isällä” Kristian Theqvistillä on itsellään tuhansien taimien rodopuutarha Turun saaristossa.

 

Uutuuksien emot ovat pääasiassa vanhempia suomalaisia alppiruusuja, jotka tuovat jälkeläisiin kestävyyttä. Pölyttäjinä toimineet lajikkeet antavat uusille alppiruusuille värikkyyttä, kauniin lehdistön sekä tuuhean ja matalan kasvutavan. Lehdet ovat päältä sileät ja tummanvihreät.

’Eija’

Upea runsas kukinta ja kompakti, hillitysti kasvava pensas. Liilanpunaiset kukat ovat keskeltä valkoiset ja kauniisti oranssinruskeatäpläiset. Tiivis, pystyoksainen pensas tulee 10 vuodessa 1,2 m korkeaksi. Se kukkii kesäkuun puolivälissä. Risteymä ’Elviira’ x ’Blue Bell’. Kestävyys -26 °C tai enemmän. Vyöhykkeet I–II (III).

’Pernilla’

Kesäkuun lopulla avautuvia vitivalkoisia kukkia koristavat vaaleanruskeat täplät ja vaaleankeltavihreällä läikällä. Kukkanuput vaaleanpunaiset. Kasvaa hillitysti, vain 1,2 m korkea 10 vuodessa. Risteymä ’Helsinki University’ x ’Blue Bell’. Pakkaskestävyys vähintään -26°C. Vyöhykkeet I–II (III).

’Merja’

Kestävin oranssisävyinen alppiruusu! Punaisista nupuista aukeaa oranssinpinkit kukat, joiden yläterälehdillä on kellanruskea täplitys. Kukinta kesäkuun puolivälissä. Tiheä ja matala pensas, vain 80 cm korkea 10-vuotiaana. Risteymä ’Helsinki University’ x ’Böhmen’. Kestävyys -30 °C asti, vyöhykkeet I–III (IV–V).

’Lumotar’

Tuoksuvat valkoiset kukat ovat vertaansa vailla. Täysin erilliset terälehdet ja terälehtimäiset heteiden ponnet luovat ainutlaatuisen kukan, joka on nuppuisena hennosti punertava. Terälehdissä vihreät viirut. Kukkii kesäkuun keskivaiheilla. Voimakkaasti pysty ja avoin kasvutapa – sopii vaikka pikkupuuksi. Korkeus 1,8 m 10 vuodessa. Risteymä ’Helsinki University’ x Rhododendron fortunei. Kestävyys vähintään -26 °C, vyöhykkeet I–II (III).