Viiniköynnökset

10.4.2017

Suomessa menestyvät parhaiten hallaa kestävät ja nopeasti kypsyvät lajikkeet. Useimmat meillä menestyvät lajikkeet ovat eurooppalaisen viiniköynnöksen (Vitis vinifera) ja Pohjois-Amerikasta tai Aasiasta kotoisin olevan lajin (Vitis labrusca) välisiä risteymiä. Monet lajikkeet ehtivät kypsyä Etelä-Suomessa myös avomaalla, kunhan niille valitaan aurinkoinen, lämmin ja hallalta suojaisa paikka.

Viiniköynnöksen astiataimia voi istuttaa alkukesästä syksyyn, mutta juurtumisen ja talvehtimisen kannalta taimi on parempi istuttaa Suomen olosuhteissa alkukesällä, kun hallasta ei ole enää vaaraa. Taimelle sopiva paikka on kasvihuone tai erityisen lämmin ja aurinkoinen paikka, jossa ei ole kovin suurta hallariskiä keväällä tai syksyllä. Paikalla ei saa olla myöskään seisovaa vettä etenkään kasvukauden ulkopuolella. Paras maalaji on hieta. Viiniköynnös ei menesty pelkässä multa- tai turvemaassa, hiekkamaassa tai savessa, sillä niissä esiintyy äärimmäisiä vaihteluja kosteuden suhteen. Kasvualustan tulee olla syvä, jotta köynnös pystyy kehittämään sekä pinta- että syväjuuriston. Istuta taimen juurenniska noin 20 cm syvyyteen.

Viiniköynnökselle suositellaan syvään istuttamista. Mitä syvemmällä juuret ovat, sitä paremmin juuristo ja taimi selviävät talven pakkasista. Jos istutat keväällä pienen taimen, voit tehdä sillekin reilun syvyisen istutuskuopan. Istuta taimi kuopan pohjalle ja täytä istutuskuoppaa kesän aikana, sitä mukaa kun taimi kasvaa pituutta. Muista huolehtia syksyllä istutuskuoppa kokonaan täyteen ja mielellään kekomaisesti koholle, jotta vesi ei jää seisomaan taimen tyvelle.

”Leikkaamattomana kasvatettaessa viiniköynnös on kaunis ja nopeakasvuinen koristekasvi, vaikka oleskeluterassin pergolaan kiipeilemään.”

Varmista viiniköynnöksen talvehtiminen avomaalla

  • Valitse lämmin, aurinkoinen ja suojainen kasvupaikka.
  • Istuta taimi vähintään 15 cm entistä kasvusyvyyttä syvemmälle.
  • Muotoile maanpinta loivaksi kummuksi, jolloin taimen tyvelle ei jää syksyllä vettä.
  • Älä anna viiniköynnökselle loppukesällä enää typpipitoista lannoitetta, jotta kasvu päättyy ajoissa ja köynnös valmistautuu talveen. Syyslannoitus elokuun aikana.
  • Kasaa syksyllä taimen tyvelle talvisuojaturvetta, kuivia lehtiä tai havuja ja suojaa versot pakkaspeitteellä ainakin ensimmäisenä talvena.

 

Aitoviiniköynnös ’Rusbol’

Vitis vinifera

’Rusbol’ on siemenetön aitoviiniköynnös, joka soveltuu erinomaisesti kasvatettavaksi kasvihuoneessa tai viileässä viherhuoneessa. Lajike sopii myös ruukkuistutuksiin ja lasitetuille parvekkeille sekä avomaalle, mikäli hyvästä talvisuojauksesta huolehditaan. Talvenkestävyys on -25 °C. Lajike soveltuu täydellisesti herkutteluun, sillä kellertävät rypäleet ovat mehukkaita ja makeita. Tertut ovat huomattavan suuria.

Aitoviiniköynnös ’Somerset Seedless’

Vitis vinifera

Makean mansikkainen, mehukas rypäle on talvenkestävin meillä viljeltävistä siemenettömistä Vitis-lajikkeista. Voit kasvattaa avomaalla, sillä kestää pakkasta jopa -30˚C. Lajikkeessa yhdistyvät aitoviinin herkullinen maku ja hyvät viljelyominaisuudet sekä Pohjois-Amerikan viiniköynnöslajien kylmänkestävyys. Ensimmäiset vaalean punavioletit rypäleet kypsyvät varhain lämpimällä kasvupaikalla. Vyöhykkeet I–III (IV), kasvihuoneessa ja huolellisesti talvisuojattuna lajike viihtyy myös pohjoisempana.

Tarhaojukkaviini ‘Zilga’

Vitis Labruscana-ryhmä

Satoisa ’Zilga’ on rotevakasvuisena lajikkeena loistava viiniköynnös köynnöskehikoihin ja pergoloihin sekä lasitettujen parvekkeiden vehreyttämiseen. Suotuisilla paikoilla se kestää jopa -40 °C pakkasta. Sinisissä, keskikokoisissa rypäleissä on mustikkainen aromi ja ne kypsyvät syyskuun puoliväliin mennessä. Aromikkaimmillaan rypäleet ovat täysin kypsinä. Versot talveentuvat hyvin, mutta keväällä ’Zilga’ on arka yöhalloille. Toisin kuin aitoviinilajikkeet, ’Zilga’ viihtyy happamassa maassa. Vyöhykkeet I-IV.

Viiniköynnös ’Hazaine Sladkii’

Vitis ’Hazaine Sladkii’

Venäläinen lajike, jonka talvenkestävyys on noin -33°C, vyöhyke I-III. Keskikokoiset siniset rypäleet sisältävät paljon mm C-vitamiinia. Sopii hyvin viiniviljelyyn koti-oloissa.

Viiniköynnös ’Jubileinaja Novgoroda’

Vitis ’Jubileinaja Novgoroda’

On myös venäläinen lajike, jonka talvenkestävyys on noin -30°C (I-II). Kellertävät rypäleet ovat pieniä ja maukkaita. Sopii viininvalmistukseen kotioloissa.